Karapınar Ziraat Odası

ZOBİS
Karapınar Ziraat Odası > Haberler > Mısır,Şeker Pancarı ve Ayçiçek ürünlerindeki zararlılara ilgili Başkanımızdan açıklama

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner son günlerde Ş. Pancarı ,Mısır ve Ayçiçeği ekili alanlarında görülen yaprak kurdu zararlısı hakkında açıklamalarda bulundu.
Başkan Üner
Başkanımız Durmuş ÜNER ,Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma bölüm başkanı Prof.Dr.Nuh POYRAZ,Selçuk Üniveristesi Ziraat Fakültesi Tarla bitkileri Prof.Dr.Süleyman SOYLU ve oda Teknik personelleri ile yapılan  arazi kontrollerinde Mısır,Ayçiçek,Buğday ve Kanola ekim alanlarını Ziraat Odası Organizasyonu hastalık ve zararlı yönü ile inceledik,konu uzmanı akademisyenlerle yerinde tespit yaptık.Yapılan incelemeler neticesinde Şeker pancarı,Mısır ve Ayçiçeği tarlalarında yapraklarda zarar yapan zararlının Çizgili Yaprak Kurdu (Karadrina) olduğu netleşti.Fakat yinede laboratuvar ortamında kültüre almak için larva ve pupa örnekleri aldık.Gezilen bölge ve arazilerde tarlaların hepsinde zarar oranının ve kurtların gelişim evrelerinin farklı olduğunu gördük o yüzden çiftçimiz kendi tarlasındaki duruma göre kimyasal mücadeleye karar vermesi gerekiyor.Çizgili Yaprak Kurt zararlının çiftçilerimizi tedirgin ettiğini açıkladı.En son ilçemizde 2014 yılında seyrek olarak görülen zararlının mısır olmak üzere şeker pancarı ve ayçiçek ekim alanlarında yaprakları yemek suretiyle zarar yaptığını belirtti.Selçuk Üniversitesinden Bitki Koruma uzmanı hocalarımızla yaptığımız görüşmelerde tarladaki bitkilerin %10'un üzerinde tahribat varsa kimyasal mücadele yapılması gerektiği yönünde görüş bildirildiğini kaydetti.
Başkan Üner, Bu zararlının bitkiyi öldürmediğini ancak yapraklarda büyük tahribat yaptığı için bitkinin fotosentez oranını düşürdüğünden verimi olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.Başkan Durmuş Üner Çiftçilerimizin şu sıralar yeşil mahsul ürünlerini kontrol etmelerini belirterek, Bu zararlı larvanın halinde yapraklardan beslenerek pupa haline sonrada kelebek haline geçecektir. Dedi. Larva halinde kaldığı sürede (15-30 gün arasında değişiyor) yapacağı tahribat dikkat edeceğimiz hususdur.dedi. Kimyasal mücadelede 2014 yılında Emamectin benzoate ve Lufenuron etken maddelerin karışımının iyi sonuç verdiğini söyleyerek, Zararlı yoğunluğuna göre bazen basit insektisitler de olumlu sonuç verebiliyor.dedi. Her çiftçimiz tarlasındaki duruma göre hareket etmesini, Rastgele uygulamalardan kaçınılmasını,Gerekli ise kimyasal mücadele yapılabileceğini söyleyen Durmuş Üner Daha detaylı bilgileri mutlaka konu uzmanları ile iletişime geçerek alınması gerektiğini belirtti.