Karapınar Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS

Tarihçe

Ziraat Odaları ilk kez 1881 yılında çıkarılan bir tüzükle kurulmuştur. 1881-1897 döneminde Ziraat Odalarının sayısı 99’a yükselmiştir. Genellikle bir danışma kurulu niteliğinde olan Ziraat Odalarından beklenilen hizmetler yeterli görülmemiştir.

1912 yılında çıkarılan bir tüzükle Ziraat Odalarının ilçe düzeyinde kurulması sağlanmıştır. Ziraat Odalarına yeterince mali kaynak temin edilemediğinden, Odalar kendilerinden beklenen görevleri yapamamışlardır.

Cumhuriyet döneminde 1937 yılında yürürlüğe giren, 3203 Sayılı Ziraat Vekaleti Vazife ve Teşkilatı Kanunu’nun 6 ve 7’inci maddelerine göre, Ziraat Odalarının yeniden canlandırılmasına çalışılmış ve bu amaçla 1940 yılında birçok Ziraat Odasının seçimleri yapılarak kurulmasına çalışılmıştır. Ancak, başarılı bir sonuç elde edilememiştir.
Ziraat Odalarının, çiftçileri bünyesinde toplayan aktif bir kuruluş olmaları için özel bir kanuna ihtiyaç olduğu anlaşıldığından, böyle bir kanunun çıkarılması yönünde çalışmalar yapılmıştır. 6964 Sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu 1957 yılında yürürlüğe girmiştir.

Ancak, kanuna ilişkin tüzüğün zamanında çıkarılmaması nedeni ile Ziraat Odalarının faaliyete geçmeleri 1963 yılından itibaren başlamıştır. Aradan geçen süre içerisinde, 6964 Sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat odaları Birliği Kanununun bazı maddeleri, 1971 yılında 1330 Sayılı Kanun’la, 1984 yılında ise 2979 Sayılı Kanunla değişikliklere uğramıştır. Çiftçilik ile uğraşanların yasal kuruluşu olan Ziraat Odaları da, diğer meslek kuruluşları gibi hukuki dayanağını Anayasa’dan alan kamu kurumu niteliğinde mesleki kuruluşlardır. Nitekim, Anayasanın 135’inci maddesinden anlaşılabileceği gibi “kamu kurumu niteliğindeki mesleki kuruluşlar” ancak kanunla kurulabilmektedir.

6964 Sayılı Kanun’un 1979 Sayılı Kanun’la değişik 2’ inci maddesine göre, her ilin merkez ilçesi ile bağlı ilçeler Ziraat Odasının faaliyet alanı sayılmaktadır.

Karapınar Ziraat Odası 1963 yılında kurulmuş ve faaliyete başlamıştır. Odanın kuruluşundan bugüne kadar sırasıyla Başkanlık yapan kişiler şu şekilde olmuştur;

1- Mehmet ARSEVENOĞLU
2- Mehmet AKBABA
3- Hamdi MUTLU
4- Ahmet SEZER
5- Rasim GÜNER
6- Mustafa ÜNER
7- Nazım PAÇAL
8- İsmail ULUSOY
9- M.Vural YARDIMCI
10- Aslan OKUR
11- Fikret ERSOY
12- Hikmet BOZAKLI
13-Durmuş ÜNER (Devam ediyor)

Odamızın şu an itibariyle 2.115 bayan üyesi ve 14.626 erkek üye olmak üzere toplam 17.765 üyesi bulunmaktadır.

ODAMIZ PERSONEL İSİMLERİ VE GÖREVLERİ

a)- Nadi ÖZDİL (Genel Sekreter) İşletme Fakültesi mezunu

b)- Yusuf ALTUNDAL (Ziraat Mühendisi) Ziraat Fakültesi Mezunu

c)- Şengül TÜYSÜZ (Ziraat Mühendisi) Ziraat Fakültesi Mezunu

d)- Mesud YARDIMCI (Tahsildar) Lise Mezunu

e)- Ahmet ŞENSES (Muhasebeci) Lise Mezunu

f)- V.Can ZENGİN (Laboratuar görevlisi) Yüksekokul Mezunu

g)- H.Hüseyin BAKIR(Laboratuar görevlisi) Yüksekokul Mezunu

h) Nermin YAZGAN (Hizmetli)

Odamızın yetkili amiri Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş ÜNER dir.
Karapınar Ziraat Odası Karapınar çiftçisine Genel Sekreter, 2(iki) Ziraat Mühendisi, Tahsildar, Muhasebeci, Selektör Görevlisi ve2(İKİ) laboratuvar yardımcı elemanıyla hizmet vermektedir. Merkez hizmet binası Belediye İş hanı kat:3 te bulunmaktadır ve mülkiyeti Oda ya aittir. İpekçi Mahallesinde bulunan Laboratuvar ve depoların mülkiyeti ve Adalet Mahallesinde bulunan 2500 m2 arazi üzerinde kurulu olan Selektör Eleme Tesislerinin mülkiyeti odamıza aittir.

Odamız kuruluşundan bugüne kadar kuruluş amacına uygun olarak hep çiftçimizin hizmetinde olmuştur, yatırımlarını çiftçisinin kullanabileceği ve yararlanabileceği alanlarda yapmaktadır. Halen odamız bünyesinde İlçemizin ilk Toprak-Yaprak-Su-Süt-Gübre Analiz Laboratuarını çiftçilerimizin hizmetine 2006 yılında sunmuştur.Bir mühendis ve 4 yardımcı personel ile hizmet veren Laboratuvarımız tam kapasite olarak çalışmakta Çiftçilerimizin destek ödemelerinden sorunsuz bir biçimde yararlanmasını sağlamak için diğer Ziraat Odaları ile sürekli irtibat halinde olan odamız kapasite fazlası toprak numunelerinin analizini bizzat kendisi takip ederek yaptırmaktadır.

2009 yılı itibariyle Laboratuvarımızda yapılan Toprak numune sayısı 8.790 adettir.2010 yılında 6.495 adet 2011 yılında 5.500 Adet ve 2013 yılında 12.500 adet 2014 Yılı 7.356 adet toprak analizi yaparak çiftçilerimize hizmet verilmeye çalışmıştır.

Odamız personelinin iki tanesi Ziraat Mühendisi dir. Çiftçilerimizin her türlü tarımsal danışmanlık konusunda hizmetinde olup gerekli uyarı ve tavsiyede bulunmaktadırlar.

İki adet ziraat mühendisiyle birlikte köy ve kasabalarda araziler gezilerek ürünlerin durumu hakkında çiftçilerimize bilgi verilmektedir. Veya çiftçilerimizin talep etmesi halinde talep eden çiftçimize gidilerek ürününün hakkında bilgilendirme yapılarak çiftçilerimize yardımcı olmaya çalışmaktadır.

Oda bünyesinde bulunan Selektör Tohum Eleme Tesisleri 2009 yılında çiftçinin ihtiyaçlarına göre yeniden mevcut makinalar revizyondan geçirilmiş, bir kısım makineler tamamen değiştirilerek yeniden yapılandırılmıştır. Saatte eleme kapasitesi 4 ton olan selektör eleme sistemimiz yeni eleme makinesi kurulmasıyla saatteki kapasitesini 10 tona çıkarmıştır.

Hububat Hasat Döneminde etkin bir şekilde Biçerdöver kontrolü yapılmaktadır.

Çiftçimizin elinde olmayan tarım aletlerini odamız temin ederek çiftçimize kiralık olarak vermektedir. Bu tarım aletlerinden bazıları şunlardır;
1-Alabora
2-Tesviye Küreği
3-Sıkıştırma Silindiri
4-İlaç-Gübre Holderi
5-Sap Parçalama aleti
6-Gayse kırma aleti
7-Gübre Serpme römorku
8-Taş Toplama Makinası

Çiftçilerimizin Taşlı arazilerinin taşlarını temizlemek için çiftçilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda Taş Toplama Makinesi alınmıştır.

2011 yılında En kıymetli ve değerli gübre olan ahır gübrelerini yaşlanmış topraklarımızı gençleştirmek amacıyla 8 Tonluk katı gübre dağıtma römorku alınarak çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştur. Talep olduğundan dolayı 2.Gübre dağıtma römorku alınarak hizmete sunulmuştur.